• Produktai

    Šokolado nauda organizmui

    Skanu ir sveika – toks turėtų būti sveikos mitybos šūkis. Šokoladas tikrai skanu, tačiau ar sveika? Šokoladas gali būti sveikas, tačiau svarbu valgyti jį saikingai ir pasirinkti kokybišką produktą. Šokolade esanti kakavos savybės gali teigiamai veikti sveikatą, tačiau dauguma komercinių šokoladų yra papildyti cukrumi ir riebalais, todėl geriau rinktis šokoladą su aukšto kakavos kiekio procentu. Sveikiausias šokoladas yra tamsusis šokoladas su aukštu kakavos procentu. Toks šokoladas turi daugiau antioksidantų ir mažiau pridėtinio cukraus. Rekomenduojama rinktis šokoladą, kuriame yra bent 70% kakavos, kad gautumėte didesnę naudą organizmui. Naudingos šokolado savybės Antioksidantai: Kakava yra gausi antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais organizme, mažindami uždegimą ir stiprinant imuninę sistemą. Gera nuotaika: Šokoladas…

  • Produktai,  Sveika mityba

    Skaidulos: kodėl tai viena svarbiausių medžiagų, kurių taip reikia mūsų organizmui?

    Joks pokalbis apie sveiką mitybą ar dietą nepraeina be skaidulų paminėjimo. Tačiau ar viską žinome apie skaidulas? Kodėl jos tokios svarbios ir iš kur jų gauna mūsų organizmas? Kaip tik apie tai ir pakalbėsime šiame straipsnyje. Kas yra skaidulos? Skaidulos yra augalinės ar gyvūninės kilmės nevirškinamos medžiagos, kurios reguliuoja virškinimo procesus ir turi įvairių naudingų poveikių organizmui. Jos svarbios sveikatos išsaugojimui ir normaliam kūno funkcionavimui. Skaidulų privalumai dažnai pripažįstami šiuolaikinėje mokslinėje ir medicininėje bendruomenėje, tačiau pirmasis pradėjo nuodugniai nagrinėti jų svarbą buvo britų mokslininkas Ernestas T. Drake, kuris 1931 metais pristatė savo tyrimų rezultatus apie skaidulų naudą sveikatai. Jo darbas paskatino platesniu tyrinėjimus ir skatino mokslininkus įvertinti šių neįprastai svarbių…

  • Produktai

    Kynva, Kvinoja, Bolivinė balanda, quinoa – kas tai ir kodėl naudinga sveikatai bei norintiems sulieknėti?

    Kaip pavadinsi – taip nepagadinsi. Kynva, Kvinoja, Bolivinė balanda, quinoa – tai tos pačios sėklos, karts nuo karto vadinamos vis kitaip, todėl susidaro įspūdis, jog tai gali būti skirtingi produktai. „Kynva” arba „Kvinoja” yra lietuviški pavadinimai augalui, žinomam pasaulyje kaip „quinoa” arba „Bolivinė balanda” (lot. Chenopodium quinoa). Tai yra vienas iš maisto produktų, kuriuos gali valgyti tie, kurie nori pasirinkti sveiką ir subalansuotą mitybą. Kynva priklauso šeimai Chenopodiaceae, ir jos sėklos yra labai maistingos. Kelios priežastys, kodėl quinoa gali būti naudinga sveikatai ir norintiems sulieknėti, yra šios: Balandos maistingumas Kynva yra laikoma supermaistu, kuris dėl savo naudingų savybių itin išpopuliarėjo pastaruoju metu. Kynva yra išskirtinė dėl savo sudėtingo maistingumo, ir…

  • Produktai,  Sveika mityba

    Kiek cukraus galima suvartoti ir kaip suvartoti mažiau?

    Cukrus yra svarbus ir gana paplitęs maistinių medžiagų komponentas, kuris gauna daug dėmesio mūsų kasdieninėje mityboje. Nors jis suteikia energijos organizmui, per didelis cukraus suvartojimas gali turėti neigiamų pasekmių sveikatai. Supratimas apie cukraus vaidmenį mūsų mityboje yra būtinas siekiant išlaikyti subalansuotą ir sveiką gyvenimo būdą. Cukrus yra natūraliai randamas maisto produktuose, tokiose kaip vaisiai, daržovės ir pieno produktai, suteikdamas jiems natūralų saldumyną ir energiją. Tačiau, kaip ir daugelyje dalykų gyvenime, saikingumas yra raktas. Pridėtas cukrus, randamas gazuotuose gėrimuose, saldžiuose užkandžiuose ir kituose perdirbto maisto produktuose, gali būti perteklinis ir turėti įtakos mūsų sveikatai. Kiek cukraus galima suvartoti per dieną? Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijos dėl cukraus suvartojimo yra tokios: Šie…

  • Kalorijos

    Labiausiai ir mažiausiai kaloringos daržovės

    Daržovės yra svarbus sveikos mitybos komponentas, turintis mažai kalorijų ir daug maistinių medžiagų. Nors ir sakoma, jog daržovės sveikos, tačiau jei skaičiuojate kalorijas, privalote žinoti, kokios daržovės turi daugiau kalorijų, kokios mažiau. Šiame straipsnyje aptarsime keletą populiarių daržovių, nurodysime jų kaloringumo kiekį ir pateiksime keletą faktų apie kiekvieną. Labiausiai kaloringos daržovės Žiediniai kopūstai (Romanesco kopūstai) Žiediniai kopūstai, taip pat vadinami Romanesco kopūstais, yra unikalus daržovės tipas, gautas kryžminio brokolio ir kalafioro hibridizacijos. Jų išskirtinis išvaizdos modelis panašus į graikinių kolūkių formą. Šie kopūstai išsiskiria ne tik savo išvaizda, bet ir subtiliu skoniu, laikomu šiek tiek rafinuotesniu nei įprasti kopūstai. Vidutiniškai jie gali turėti apie 30-35 kalorijas 100 g, padarant juos…

  • Kalorijos

    Daugiausiai ir mažiausiai kalorijų turintys vaisiai

    Vaisiai yra ne tik skanus, bet ir sveikas maisto šaltinis, turintis įvairių naudingų medžiagų. Tačiau kalorijų kiekis vaisiuose gali labai skirtis. Taip sakant, vaisius vaisiui nelygus. Aptarsime kelis populiarius vaisius, nurodysime jų kaloringumo kiekį ir pateiksime keletą faktų apie kiekvieną. Daugiausiai kalorijų turintys vaisiai Avokadas Bananas Sauja datulių Mažiausiai kalorijų turintys vaisiai Arbūzas Kivi Mandarinas Geriausia yra įtraukti įvairių vaisių į savo mitybą, kad būtų galima gauti įvairių maistinių medžiagų. Reikėtų prisiminti, kad kalorijų kiekis neturėtų būti vienintelis faktorius vertinant vaisių vertę. Svarbu atsižvelgti į jų kitas naudingas savybes ir įtraukti juos į sveiką ir subalansuotą mitybą.

  • Kalorijos,  Sveika mityba

    Kiek kalorijų turėtumėte sudeginti per dieną?

    Kalorijų skaičiavimas gali atrodyti sudėtingas ir painus. Tačiau norint susitvarkyti su mitybos įpročiais, pagerinti sveikatos būklę ar numesti svorio, būtina suprasti kas yra kalorijos, kiek jų galima arba būtina suvartoti ir kiek sveikas žmogus turėtų sudeginti jų per dieną. Dažniausiai kalbama apie tai, kiek kalorijų turi vienas ar kitas produktas, kiek galima suvartoti kalorijų laikantis vienos ar kitos dietos. Tačiau šiandien pažvelgsime į kitą svarstyklių pusę ir paklabėsime apie tai kiek turime sudeginti kalorijų, kiek sudeginame užsiimdami skirtinga veikla ir kaip galime sudeginti jų dar daugiau. Bet pirmiau  – Kas yra kalorijos? Kalorijos yra matavimo vienetas, skirtas nustatyti energijos kiekį maisto produktuose arba naudojant kitus šaltinius, tokius kaip energijos šaltinis…

  • Produktai,  Sveika mityba

    Kas atsitinka, kai išgeriate per daug kavos?

    Dažnas žmogus išgeria daugiau nei 3-4 puodelius kavos per dieną. Nors vienas ar du puodeliai gali suteikti jums energijos ir padėti įveikti dieną, per daug kavos gali būti žalinga. Svarbu, kad gertumėte kavą saikingai, kad jūsų kūnas galėtų pasinaudoti kavos nauda. Antioksidantai ir kiti maistingi elementai gali padėti jūsų kūnui įvairiais būdais. Todėl stenkitės gerti kavą saikingai. Skaitykite toliau ir sužinosite, kas atsitinka jūsų kūnui, kai išgeriate per daug kavos. Pulsas ir kraujospūdis Per daug kavos gali padidinti širdies ritmą ir galiausiai kraujospūdį. Kavoje yra kofeino, kuris veikia kaip stimuliatorius nervų sistemai, kuri tada išskiria adrenalino hormoną. Šis hormonas sukelia fiziologinius atsakus. Nors puodelis ar du kavos nedaro žalos, gerdami…

  • Produktai,  Sveika mityba

    Maisto produktai, kurie neigiamai veikia jūsų sveikatą

    Sveika gyvensena yra viena iš populiariausių ir aktualiausių temų šiais laikais. Daugelis žmonių siekia pagerinti savo sveikatą ir išvaizdą, tačiau ne visada žino, ką valgyti ir ko vengti. Šiame straipsnyje dalinamės keletu maisto produktų, kurie gali būti kenksmingi jūsų sveikatai ir sukelti įvairias ligas ar netgi nutukimą. Cukrus Pirmasis maisto produktas, kurio reikėtų vengti, yra cukrus. Cukrus yra lengvai virškinamas angliavandenis, kuris suteikia greitą energijos antplūdį, bet taip pat skatina insulino gamybą ir riebalų kaupimąsi. Cukrus taip pat gali sukelti priklausomybę ir padidinti apetitą. Cukrus yra daugelyje maisto produktų, tokių kaip saldumynai, gazuoti gėrimai, desertai, pusryčių dribsniai ir kt. Jei norite sumažinti cukraus suvartojimą, rinkitės natūralius saldiklius, tokius kaip medus,…

  • Produktai

    Natūralūs saldikliai – ką naudoti vietoj cukraus?

    Cukrus – mūsų gyvenimo dalis. Rafinuotas cukrus yra dažniausiai vartojamas cukrus. Kas jis? Kodėl sakoma, jog jis nėra sveikas? Ir ką naudoti vietoj cukraus? Kas yra rafinuotas cukrus? Rafinuotas cukrus yra valytas cukrus be priemaišų, gaunamas rūšiuojant kristalus pagal dydį. Cukrus yra gelsvas ir su priemaišomis, todėl jis papildomai gryninamas, t.y. rafinuojamas ir spalvinamas žydru dažu, suteikiančiu jam baltumo. Rafinuotas cukrus yra baltojo cukraus molekulinė formulė – C 12 H 22 O 11. Rafinuojant cukrų visiškai pašalinama melasa, o cukruje lieka apie 99,7% sacharozės. Kodėl rekomenduojama atsisakyti cukraus? Rafinuotas cukrus, kuris dažniausiai naudojamas mūsų kasdienėje mityboje, gali turėti neigiamą poveikį sveikatai dėl šių priežasčių: Svarbu pažymėti, kad rafinuotas cukrus yra…