Produktai

Batatai: maistingas ir sveikas pasirinkimas

Batatai, dar vadinami saldžiosiomis bulvėmis, yra maistingos šakninės daržovės, kurios yra ne tik skanios, bet ir suteikia daugybę naudos sveikatai. Šie spalvingi gumbiniai augalai yra vertinami dėl gausaus vitaminų, mineralų ir antioksidantų kiekio. Be to, jie lengvai įtraukiami į įvairius patiekalus.

Maistinė vertė

Batatai pasižymi turtinga maistine sudėtimi. Vienoje puodelio (apie 200 g) keptų batatų su odele porcijoje yra:

  • Kalorijos: 180
  • Angliavandeniai: 41 g
  • Baltymai: 4 g
  • Riebalai: 0,3 g
  • Skaidulos: 6,6 g
  • Vitaminas A: 213% rekomenduojamos dienos normos (RDN)
  • Vitaminas C: 44% RDN
  • Manganas: 43% RDN
  • Varis: 36% RDN
  • Vitaminas B6: 34% RDN
  • Kalis: 20% RDN
  • Niacinas (vitaminas B3): 19% RDN

Be to, oranžiniai ir purpuriniai batatai yra itin turtingi antioksidantais, kurie apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikio.

Batatai ir jų poveikis sveikatai

1. Gerina virškinimą ir žarnyno sveikatą

Batatai turi daug skaidulų, kurios gerina virškinimą, padeda palaikyti reguliarius tuštinimosi įpročius ir mažina riziką susirgti storosios žarnos vėžiu. Jie taip pat skatina gerųjų bakterijų augimą žarnyne, kas yra svarbu sveikai mikrobiotai palaikyti.

2. Gali padėti kovoti su vėžiu

Moksliniai tyrimai rodo, kad purpuriniai batatai turi didelį kiekį antocianinų – galingų antioksidantų, kurie gali sulėtinti vėžinių ląstelių augimą. Tyrimai su gyvūnais parodė, kad batatų vartojimas gali sumažinti ankstyvųjų storosios žarnos vėžio stadijų riziką.

3. Palaiko gerą regėjimą

Batatai yra vienas iš geriausių beta karotino šaltinių. Organizme beta karotinas virsta vitaminu A, kuris yra būtinas gerai regai. Vitamino A trūkumas gali sukelti regėjimo sutrikimus, todėl batatai gali padėti išvengti akių ligų.

4. Stiprina smegenų funkciją

Batatų sudėtyje esantys antioksidantai gali padėti sumažinti uždegimus ir apsaugoti smegenis nuo oksidacinio streso. Tyrimai su gyvūnais rodo, kad batatuose esantys antocianinai gali pagerinti atmintį ir sumažinti kognityvinio nuosmukio riziką.

5. Stiprina imuninę sistemą

Dėl didelio beta karotino kiekio batatai gali padėti sustiprinti imunitetą. Vitaminas A padeda apsaugoti gleivines virškinamajame trakte ir kvėpavimo sistemoje, taip užkertant kelią infekcijoms ir ligoms.

Kaip įtraukti batatus į mitybą?

Batatai yra labai universalūs ir gali būti ruošiami įvairiais būdais:

  • Kepti orkaitėje – supjaustyti griežinėliais ar kepti sveiki.
  • Viryti ir trinti – puikus garnyras vietoje bulvių.
  • Kepti traškučiai – alternatyva įprastiems bulvių traškučiams.
  • Kepti bulvytės – sveikesnė keptų bulvių versija.
  • Sriubose ir troškiniuose – suteikia salstelėjusį skonį ir kreminę tekstūrą.
  • Salotose – puikiai dera su žalumynais ir baltymais.
  • Desertuose – iš jų galima gaminti pyragus ar net įdėti į kepinius.

Išvada

Batatai yra maistingas ir skanus produktas, kurį lengva įtraukti į kasdienę mitybą. Jie turi daug skaidulų, vitaminų ir antioksidantų, kurie gali pagerinti virškinimą, stiprinti imuninę sistemą, palaikyti gerą regėjimą ir smegenų funkciją. Kadangi batatai yra tokie universalūs, juos galima mėgautis įvairiais būdais, pridedant tiek prie pikantiškų, tiek prie saldžių patiekalų.