• Sveika mityba

    Priežastys, kodėl verta valgyti vyšnias: gerina miego kokybę, puikiai tinka sportuojantiems (+receptas)

    Vyšnios – mėgstamos ir laukiamos šiltojo sezono uogos, be kurių tradicinė lietuviška vasara sunkiai įsivaizduojama. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad jau pačioje liepos pradžioje naujas vyšnių derlius pasiekė prekybos vietas. Tai,  kad vyšnios Lietuvoje mėgstamos, – galima matyti ir iš pardavimų duomenų. „Pirkėjai labai laukia šviežio derliaus uogų, todėl nuolat bendradarbiaujame tiek su vietiniais, tiek ir užsienio tiekėjais, kad galėtume užtikrinti platų jų asortimentą. Kol lietuviškų vyšnių reikia dar palaukti, naujojo derliaus uogos į parduotuves jau atkeliauja iš Vengrijos. Tai, kad lietuviai noriai į savo krepšelius deda šios rūšies uogas, rodo ir pardavimų duomenys: paprastai per sezoną nuperkama apie 70 tūkst. kilogramų vyšnių“, – teigia V.…

  • Sveika mityba

    Krevetės su šonine ir traškiais svogūnų žiedais

    Labai skanios krevetės su šonine ir traškiais svogūnų žiedais. Parinkti produktai, kuriuos naudinga valgyti. Marinuotos krevetės (vienai porcijai) Tigrinės krevetės, 5 vnt. Alyvuogių aliejus, 1 v.š. Čili pipiras, pora griežinėlių Apelsino tarkuota žievelė, 1 a.š Laimo vaisius, 1 griežinėlis Česnakas, 1 skiltelė Druska, baltieji pipirai Rūkyta šoninė (susukti krevetėms) Sviestas, 1 v.š (krevetėms kepti) Brokolių košė (vienai porcijai) Brokoliai, 120 g Sviestas, 1 v.š Grietinėlė, 2 v.š Druska, baltieji pipirai Kepti svogūnų žiedai (vienai porcijai) Svogūnas, 1 vnt (vidutinio dydžio) Miltai, 3 v.š Aliejus virti traškiems svogūnų žiedams, druska Pomidorų padažas (vienai porcijai) Pomidoras, 30-40 g Apelsino žievelė, 0,5 a.š (tarkuota) Alyvuogių aliejus, 1-2 v.š Kalendra, druska, baltieji pipirai, cukrus,…

  • Sveika mityba

    Pusryčių svarba sveikoje mityboje

    Pusryčiai – svarbiausias dienos valgymas Pusryčiai – tai pats svarbiausias dienos valgymas. Tikriausiai šį išsireiškimą jau esate girdėję ir jau ne vieną kartą. Tai iš tikrųjų yra tiesa, tačiau jos paiso ne kiekvienas. Atrodo, kad yra kažkokia stebuklinga formulė, kuri, vos spragtelėjus pirštais, padarys mus gražius ir lieknus. Deja, taip būna nebent kino filmuose, bet ne realiame gyvenime. Čia jau KMI skaičiuoklė konstatuos liūdną tiesą, t. y. kad jums gresia viršsvoris. Pusryčių praleidimas Pastebima, kad nemaža dalis žmonių visiškai nevalgo pusryčių. Vieni iš jų teisinasi, kad atsikėlus, neturi laiko valgyti, nes miega iki paskutinės minutės, kai jau reikia lėkti iš namų į darbus, kiti, kad iš ryto visiškai neturi apetito,…

  • Sveika mityba

    Vaikas išrankus maistui: 12 gydytojos dietologės patarimų, kaip turėtumėte elgtis

    Tam tikrais amžiaus tarpsniais beveik kiekvienas vaikas pradeda valgyti mažiau ar tampa išrankus maistui. Tai gali būti natūralus raidos etapas. Kada tėvams vertėtų sunerimti ir ką tokiu atveju daryti, pasakoja gydytoja dietologė Lina Barauskienė. Ar vaikas išrankus maistui?  Apie vaiką, kuris dažnai atsisako valgyti, visiškai nenori ragauti naujų maisto produktų ar renkasi tik tą patį maisto produktą ar patiekalą, sakome, kad jis išrankus maistui. Tai būdinga maždaug nuo dvejų iki ketverių-šešerių metų ir dažnai yra normalus augimo procesas. Šiuo amžiaus tarpsniu sulėtėja vaiko augimo greitis, kuris pirmaisiais gyvenimo metais buvo išties didelis: ūgis padvigubėjo, o svoris patrigubėjo. Todėl nuo metukų natūraliai vaiko organizmui reikia mažiau maisto medžiagų ir vaikas valgo…

  • Sveika mityba

    Dietologė: karantiną lydėjo persivalgymas ir streso malšinimas nesveiku maistu

    Nerimo kupinas karantino laikotarpis parodė, kad dažniausiai, norėdami pažaboti stresą, žmonės rinkosi ne sportą, knygas ar kitus prasiblaškymo būdus, bet maistą. Remdamiesi atliktomis studijomis, mokslininkai pastebėjo, jog karantino metu žmonės žymiai dažniau persivalgydavo ir rinkdavosi nesveiką maistą. Medicinos mokslų daktarė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė teigia, jog jai nerimą kelia žmonių baimė valgant ar renkantis maistą, valgymo draudimai, kuriuos vėliau seka persivalgymas ir nereguliari mityba. Jai pritaria ir vaistininkas Marius Lukštaraupis, pastebėjęs dažnesnį žmonių pasirinkimą stresinėje situacijoje pirkti vitaminus, bet ne pradėti sveikai maitintis.  Karantino metu stresą malšino persivalgymu  Vaistininkas M. Lukštaraupis stresą valdyti pataria ne vaistais, o gilinimusi į stresinę situaciją. „Svarbu suvokti aplinkybes ir žinoti visą galimą informaciją, nes…

  • Sveika mityba

    Maisto produktai, kuriuos reikėtų vartoti sergant cukriniu diabetu

    Lietuvoje cukrinis diabetas yra diagnozuotas daugiau nei 120 tūkst. žmonių, tačiau manoma, kad bent dar tiek pat žmonių nė nenutuokia sergantys šia liga. Tai yra rimta lėtinė ir progresuojanti liga, kurią būtina gydyti. Kadangi cukrinis diabetas yra dažna liga, naudinga žinoti, kokio vartojamo maisto pagalba būtų galima stabilizuoti cukraus lygį kraujyje. Be to, labai svarbu vartoti maistą, kuris padėtų apsisaugoti ir nuo cukrinio diabeto komplikacijų, tokių kaip širdies ligos. Riebi žuvis Riebi žuvis yra vienas iš pačių sveikiausių produktų, kurį galime ir turime vartoti. Lašiša, sardinės, silkė, ančiuviai ir skumbrė yra labai puikūs omega-3 riebalų rūgščių DHA ir EPA šaltiniai, padedantys pagerinti širdies sveikatą. Tiek sveikiems, tiek ir cukriniu diabetu…

  • Sveika mityba

    Kaip maitinasi žvaigždės: Madonos vienos dienos meniu!

    Ar Tau buvo kada nors smalsu, kaip maitinasi garsiausios pasaulio žvaigždės? Juk ir jas kamuoja panašios bėdos, kaip ir mus. Priauga kartais vienas kitas kilogramas, kuriuos reikia numesti. Agnė Gedminaitė Miškinienė (Žalioji dėžutė įkūrėja) nusprendė pasidalinti įdomia informacija apie tai, kaip maitinasi viena garsiausių pasaulio dainininkių – Madona.  Ir Madona turi silpnybių saldumynams  Madonos mityba labai paprasta, tačiau tokia mityba padeda jai išlaikyti ilgalaikius rezultatus. Madonai dabar 61 metai, bet ji atrodo iš ties nepriekaištingai pagal savo amžių. O ir kūno linijos pavydėtinos.   Žymus dietologas ir asmeninis Madonos treneris jai sukūrė specialią dietą – mitybą. Beje, ar žinojote, kad viena didžiausių Madonos silpnybių – saldumynai. Taip, taip, saldumynai. Turbūt mažai tokių žmonių,…

  • Sveika mityba

    Dienai be dietų – ypatingas desertas, tinkantis ir pusryčiams

    Gegužės 6-oji jau beveik 30 metų pasaulyje minima kaip tarptautinė diena be dietų. Tikriausiai pasaulyje būtų galima suskaičiuoti dešimtis įvairių didesnio ar mažesnio populiarumo dietų, tačiau mitybos specialistai sutinka, kad svarbiausia yra įsiklausyti į savo kūną ir pakeisti požiūrį į maistą. Kitaip tariant, ne riboti maistą, o subalansuoti savo mitybą, papildant ją įvairiais, didelę maistinę vertę turinčiais produktais. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo, kad tokie produktai vis dažniau papildo pirkėjų krepšelį. „Asortimentą parduotuvėse formuojame atsižvelgdami į klientų poreikius, kuriuos lemia ir pasaulinės maisto tendencijos, – sako Vilma Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė. – Pavyzdžiui, viena populiariausių prekių pastaruoju metu – maistingasis avokadas, pasaulyje priskiriamas supermaisto kategorijai. Jų savo parduotuvėse turime…

  • Sveika mityba

    4 V. Musvydaitės patarimai, kaip be dietų pasiekti norimą tikslą

    Didžiausių Lietuvoje „IKI ėjimo varžybų“ organizatorei Vladai Musvydaitei gegužės 6 d. minima Tarptautinė diena be dietų visada primena, kad svarbiausia  norimą rezultatą pasiekti ne bet kokiomis priemonėmis, o po truputį ugdyti naujus įpročius. Sveikatingumo motyvatorė dalinasi keturiais patarimais, kaip be didelių pastangų pradėti gyventi sveikiau ir pasiekti norimą tikslą.   Lėkštėje – bent trys spalvos Pasak V. Musvydaitės, savęs tikrai nereikėtų kankinti drastiškais užmojais. Atvirkščiai, norimą tikslą pasiekti padės nauji mitybos įpročiai. Sveikatingumo motyvatorė siūlo pradėti nuo paprastos trijų spalvų taisyklės – stenkitės, kad lėkštėje visada būtų mažiausiai trijų skirtingų spalvų produktai. Kuo įvairesnių spalvų maistą valgysite, tuo daugiau reikalingų medžiagų iš skirtingų produktų gausite. „Su įvairiaspalvėmis daržovėmis ar uogomis…

  • Patarimai,  Sveika mityba

    7 gėrybės iš gamtos – imunitetui stiprinti

    Stiprus imunitetas padeda išvengti sveikatos negalavimų ir lengviau įveikti užklupusias ligas. Subalansuota mityba yra svarbi sveikos gyvensenos dalis, o keli paprasti produktai gali greitai ir efektyviai sutvirtinti organizmą saugantį imuniteto skydą. Tad planuojant didelį savaitės apsipirkimą maisto gamybos ekspertė siūlo atkreipti dėmesį į septynias imunitetą stiprinančias gėrybes, kurias žmogui siūlo gamta. „Karantino laikotarpiu prašome žmonių kaip įmanoma rečiau lankytis parduotuvėse, iš anksto planuoti apsipirkimus ir apgalvoti, kokius produktus rinksitės ir kas iš jų bus gaminama. Savo kasdienį mitybos racioną papildykite sveikais ir natūraliais produktais, kurie stiprintų imunitetą. Kiekvienuose namuose rasime bent kelis produktus, kurie įprastai vartojami tik, pavyzdžiui, kepiniams, padažams arba marinatams gaminti, nors iš tiesų jų vartojimo galimybės yra…