Sveika gyvensena yra viena iš populiariausių ir aktualiausių temų šiais laikais. Daugelis žmonių siekia pagerinti savo sveikatą ir išvaizdą, tačiau ne visada žino, ką valgyti ir ko vengti. Šiame straipsnyje dalinamės keletu maisto produktų, kurie gali būti kenksmingi jūsų sveikatai ir sukelti įvairias ligas ar netgi nutukimą.
Cukrus
Pirmasis maisto produktas, kurio reikėtų vengti, yra cukrus. Cukrus yra lengvai virškinamas angliavandenis, kuris suteikia greitą energijos antplūdį, bet taip pat skatina insulino gamybą ir riebalų kaupimąsi. Cukrus taip pat gali sukelti priklausomybę ir padidinti apetitą. Cukrus yra daugelyje maisto produktų, tokių kaip saldumynai, gazuoti gėrimai, desertai, pusryčių dribsniai ir kt. Jei norite sumažinti cukraus suvartojimą, rinkitės natūralius saldiklius, tokius kaip medus, agavų sirupas ar stevija.
Transriebalai
Antrasis maisto produktas, kurio reikėtų vengti, yra transriebalai. Transriebalai yra dirbtinai sukurti riebalai, kurie padidina maisto produktų galiojimo laiką ir skonį. Tačiau transriebalai yra labai žalingi sveikatai, nes jie didina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir mažina gerojo cholesterolio kiekį. Transriebalai taip pat gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas, diabetą ir vėžį. Transriebalai yra daugelyje rafinuotų aliejų, margarino, sviesto pakaitalų, traškučių, sausainių ir kt. Jei norite išvengti transriebalų, rinkitės natūralius aliejus, tokius kaip alyvuogių, kokosų ar rapsų aliejus.
Baltieji miltai
Trečiasis maisto produktas, kurio reikėtų vengti, yra bali miltai. Miltai yra grūdų perdirbimo produktas, iš kurio pašalinama dauguma maistinių skaidulų ir vitaminų. Baltieji miltai yra lengvai virškinamas angliavandenis, kuris taip pat didina insulino gamybą ir riebalų kaupimąsi. Balti miltai yra naudojami gaminti daugelį duonos produktų, makaronų, picą ir kt. Jei norite sumažinti baltųjų miltų suvartojimą, rinkitės pilno grūdo miltus arba be glitimo miltus.
Druska
Ketvirtasis maisto produktas, kurio reikėtų vengti, yra druska. Druska yra būtina organizmo funkcionavimui, bet per didelis jos suvartojimas gali sukelti kraujospūdžio padidėjimą ir edemą. Druska taip pat gali pakenkti inkstams ir kaulams. Druska yra daugelyje užkandžių, sriubų, konservuotų maisto produktų ir kt. Jei norite sumažinti druskos suvartojimą, rinkitės nesūdytus arba mažai sūdytus maisto produktus ir naudokite žoleles, prieskonius ar citrinų sulčių vietoj druskos.
Alkoholis
Penktasis maisto produktas, kurio reikėtų vengti, yra alkoholis. Alkoholis yra toksiškas organizmui ir gali sukelti kepenų, smegenų ir nervų sistemos pažeidimus. Alkoholis taip pat gali padidinti kalorijų suvartojimą ir riebalų kaupimąsi. Alkoholis yra daugelyje gėrimų, tokių kaip alus, vynas, degtinė ir kt. Jei norite sumažinti alkoholio suvartojimą, rinkitės nealkoholinius gėrimus arba gerkit alkoholį labai retai ir nedideliais kiekiais.
Šie penki maisto produktai yra tik dalis tų, kurie gali būti blogi jūsų sveikatai. Jei norite gyventi sveikai ir ilgai, stenkitės juos vartoti kuo mažiau arba visai atsisakyti jų. Vietoj to rinkitės sveikus ir natūralius maisto produktus, tokius kaip vaisiai, daržovės, grūdai, riešutai, žuvis ir mėsa. Taip pat nepraleiskite fizinio aktyvumo ir poilsio. Sveikata yra didžiausias turtas, kurį turime, todėl rūpinkimės ja kiekvieną dieną!