Sveika mityba

Augalinė mityba – raktas į gerą sveikatą

Apie augalinę mitybą šiomis dienomis mes girdime vis daugiau. Augalinė mityba paprastai susideda iš maistingų, natūraliai neriebių ir daug skaidulų turinčių maisto produktų, kurie yra sotūs, naudingi širdžiai, smegenims ir, žinoma, mūsų kūno linijoms.

Skirtingai nei dauguma žmonių yra linkę manyti, propaguojant augalinę mitybą nėra būtina atsisakyti visų gyvūninės kilmės produktų. Vietoje to, daugiausia valgoma augalinės kilmės produktų, tokių kaip daržovės, vaisiai, ankštiniai augalai, pilno grūdo produktai, riešutai ir sėklos. Todėl tai skiriasi nuo vegetariškos ar veganinės mitybos, kuriose vengiama gyvūninės kilmės ir šalutinių maisto produktų.

Taigi, šiandien augalinė mityba sulaukia vis didesnio populiarumo – ir tai neturėtų stebinti, atsižvelgiant į didelius augalinės mitybos privalumus sveikatai.

Gerina smegenų veiklą

Augalinė mityba turi didelį teigiamą poveikį mūsų protinei veiklai. Atlikti tyrimai parodė, kad valgant daugiau augalinio maisto ir ribojant daug sočiųjų riebalų bei gyvulinės kilmės produktų turinčio maisto vartojimą, galima veiksmingai sumažinti kognityvinių funkcijų silpnėjimą ir demencijos riziką.

Gerina širdies sveikatą

Kadangi augalinėje mityboje paprastai yra mažiau sočiųjų riebalų ir daugiau nesočiųjų riebalų bei skaidulinių medžiagų, ji turi didelį teigiamą poveikį mūsų širdies sveikatai, sumažinant širdies ir kraujagyslių ligų, nutukimo ir II tipo diabeto riziką.

Mažina II tipo diabeto riziką ir gerina inkstų veiklą

Atlikti tyrimai rodo, kad raudonos mėsos ir paukštienos vartojimas gali būti susijęs su padidėjusia diabeto rizika. Todėl jei į savo kasdienę mitybą įtraukiame daugiau augalinės kilmės maisto produktų, galime ne tik sumažinti II tipo diabeto riziką, tačiau taip pat pagerinti ir inkstų veiklą.

Mažina artrito skausmą

Laikantis augalinės mitybos galima sumažinti uždegimo lygį. Tačiau šiuo atveju reikėtų atkreipti dėmesį, kad jei augalinę mitybą propaguoja veganai ir vegetarai, jų mityboje gali trūkti B12 ir kitų mikroelementų, galinčių turėti neigiamos įtakos artritui. Tačiau jei pasirenkama augalinė mityba neatsisakant gyvulinės kilmės produktų, sergant artritu augalinė mityba, kuri pasižymi priešuždegiminiu poveikiu organizmui, gali būti labai veiksminga.

Sumažina blogojo cholesterolio kiekį

Augalinė mityba siejama su mažesniu blogojo cholesterolio kiekiu. Blogasis cholesterolis skatina aterosklerozę, todėl gali padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Sumažinus blogojo cholesterolio kiekį, kartu sumažinama ir širdies bei kraujagyslių ligų rizika.

Pabaigai

Ir tai nėra vieninteliai privalumai, kuriais būtų galima pasidalinti kalbant apie augalinę mitybą. Be kita ko nereikėtų pamiršti ir geresnės žarnyno sveikatos, optimalaus svorio išsaugojimo ir geresnės bendros savijautos. Todėl jei į savo kasdienę mitybą įtrauksite daugiau augalinio maisto, neilgai trukus pajusite akivaizdžius teigiamus savo sveikatos ir savijautos pokyčius.

Platų aukščiausios kokybės augalinės kilmės maisto produktų asortimentą rasite: https://www.naturli-foods.lt/produktai/