Produktai

Šokolado nauda organizmui

Skanu ir sveika – toks turėtų būti sveikos mitybos šūkis. Šokoladas tikrai skanu, tačiau ar sveika?

Šokoladas gali būti sveikas, tačiau svarbu valgyti jį saikingai ir pasirinkti kokybišką produktą. Šokolade esanti kakavos savybės gali teigiamai veikti sveikatą, tačiau dauguma komercinių šokoladų yra papildyti cukrumi ir riebalais, todėl geriau rinktis šokoladą su aukšto kakavos kiekio procentu.

Sveikiausias šokoladas yra tamsusis šokoladas su aukštu kakavos procentu. Toks šokoladas turi daugiau antioksidantų ir mažiau pridėtinio cukraus. Rekomenduojama rinktis šokoladą, kuriame yra bent 70% kakavos, kad gautumėte didesnę naudą organizmui.

Naudingos šokolado savybės

Antioksidantai: Kakava yra gausi antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais organizme, mažindami uždegimą ir stiprinant imuninę sistemą.

Gera nuotaika: Šokoladas sukelia endorfinų, arba laimės hormonų, išsiskyrimą, todėl gali pagerinti nuotaiką ir sumažinti stresą.

Širdies sveikata: Tyrimai rodo, kad šokoladas, ypač tamsusis, gali padėti mažinti širdies ligų riziką, didindamas kraujagyslių elastingumą ir mažindamas kraujospūdį.

Energija: Šokoladas taip pat gali būti naudingas kaip energijos šaltinis dėl jo gliukozės ir angliavandenių turinio.

Žmonės dažniausiai griebiasi šokolado kai norisi kažko saldaus.

Tačiau svarbu atsiminti, kad šokoladas vis tiek yra gana kaloringas produktas, todėl svarbu valgyti jį saikingai, vengiant pernelyg didelių porcijų. Tinkamas šokolado vartojimas gali būti naudingas sveikatai, tačiau pernelyg didelis vartojimas gali turėti priešingų pasekmių.

Kakavos kiekis šokolade

Didžiausias įmanomas kakavos kiekis šokolade priklauso nuo to, kokio tipo šokolado kalbame. Šokoladas gali būti įvairių rūšių, ir jo sudėtis skiriasi.

Juodasis šokoladas: Juodasis šokoladas gaminamas be pieno. JAV juoduoju šokoladu vadinamas šokoladas, kuriame yra mažiausiai 15 % sausųjų kakavos medžiagų. Europos sąjungoje juodajam šokoladui yra nustatytas minimalus 35 % sausųjų kakavos medžiagų kiekis.

Baltojo šokolado: Baltojo šokolado gamyboje naudojami kakavos riebalai, pienas ir cukraus milteliai. Dažnai vietoje kakavos riebalų dedami pigesni pakaitalai – konditeriniai taukai, palmių aliejus, kokoso pieno riebalai..

Pieninis šokoladas: Pieninio šokolado gamyboje naudojami pieno milteliai. Šveicarai pirmieji pramoniniu būdu ėmė gaminti pieninį šokoladą su pieno milteliais.

Kofeino kiekis šokolade taip pat gali skirtis. Pavyzdžiui, energetiniuose batonėliuose gali būti papildoma kofeino dalis. Tačiau kofeino kiekis šokolade yra nedidelis ir tikrai neprilygsta kavos kiekiui.

99 % kakavos šokolade. Įmanoma?

Taip, 99 proc kakavos šokolade yra įmanoma, bet jis yra labai retas ir brangus. Toks šokoladas turi labai intensyvų ir kartų skonį, todėl jį reikia valgyti mažomis porcijomis. Be to, jis yra labai naudingas sveikatai, nes turi daug antioksidantų ir flavonoidų, kurie gerina kraujotaką, smegenų veiklą ir nuotaiką. Jei norite išbandyti 99 proc kakavos šokoladą, galite rasti keletą prekių ženklų, kurie jį gamina, pavyzdžiui, „Lindt“ arba „Simon Coll“. Tačiau būkite pasirengę mokėti daugiau nei už paprastą juodąjį šokoladą.

Šokolado kalorijos

Šokolado kalorijų kiekis gali skirtis priklausomai nuo jo rūšies ir sudėties. Vidutiniškai 100 g šokolado yra apie 540 kcal. Tačiau tamsusis šokoladas, kuriame yra daugiau kakavos, gali turėti mažiau kalorijų nei pieninis ar baltasis šokoladas, kuriame yra daugiau pieno ir cukraus. Jei norite sužinoti tikslų kalorijų kiekį tam tikro šokolado rūšies, galite pažiūrėti ant pakuotės arba naudoti kalorijų skaičiuoklę