Jei namuose gaminate dažniau nei porą kartų per savaitę, tuomet turėtumėte atkreipti dėmesį ne tik į tai ką valgote, bet ir su kuo gaminate valgį. Ir nors dažnai akcentuojama, jog patiekalų skonis priklauso nuo virėjo, tačiau net geriausias virėjas neparuoš šedevro su netinkamais virtuvės įrankiais. Šiandien akcentas ir dėmesys į keptuves. Kaip pasirinkti keptuvę, kokios jų savybės turėtų atkreipti mūsų dėmesį ir kokiais kriterijais derėtų vadovautis.
Temperatūra ir du esminiai kokybės kriterijai
Kas yra gera keptuvė ? Pirmiausia ta, kuri gerai reaguoja į temperatūros pokyčius. T.y. jei jūs padidinote ugnies stiprumą ir norite trumpai ir greitai pakepinti – keptuvė turi greitai perduoti temperatūros pasikeitimus maistui. Kitaip sakant, jei keptuvėje kas nors pradės pernelyg kepti ir kils pavojus sudeginti maistą, primažinus ugnį, temperatūra keptuvėje turi atitinkamai sumažėti. Jei keptuvės medžiaga nesureaguos – maistas sudegs.
Antra, kaip ilgai ir gerai keptuvė išlaiko bei tolygiai paskirsto šilumą savo plote. Kuo didesnis šilumos kiekis konkrečiu metu gali būti sunaudojamas kepimui, tuo geriau maistas apskrunda ir tolygiau iškepa.
Geriau mažiau keptuvių, bet geresnių
Tam kad būtų galima pasiekti visus kulinarinius sumanymus, nereikia turėti dešimties skirtingų keptuvių. Užteks poros, tačiau geresnių, kokybiškesnių ir universalesnių. Kaip tokias pasirinkti, jog atitiktų visus poreikius? Pirmiausia žinoti ką dažniausiai gaminate ir kokios medžiagų savybės jums aktualiausios.
Viena iš privalomų keptuvių yra aukštesniais kraštais keptuvė iš aliuminio, dengta nelimpančia danga, su dangčiu , kuri ideali kepsniams, padažams ir troškinimui. Tokia keptuvė taupiai naudoja energiją bei tinka įvairiems viryklių tipams. Antroji privaloma keptuvė yra plati, bet žema aliuminio keptuvė tinkanti blynams kepti ar maistui šildyti.
Aliuminio keptuvės dengtos nelimpančia danga , itin populiarios ir prieinamos įvairiems biudžetams. O investavus į naujos kartos rankomis lieto aliuminio keptuvę, tikrai galima pasijausti tarsi gaminant prabangaus restorano virtuvėje. Pavyzdžiui, SKK vokiškos keptuvės su Titanium 2000 nelipnia danga yra gaminama nenaudojant PFOA rūgšties bei užtikrina maksimalų dangos patvarumą. Šia danga padengtoje keptuvėje galėsite drąsiai kepti be aliejaus, ji tiks kepimui orkaitėje ir bus ilgaamžė jūsų virtuvės partnerė.
Kitas variantas, ir tikrai neblogesnis yra investuoti į kokybiškas ketaus keptuves. Ketaus keptuvės pasižymi atsparumu dideliam karščiui ir gebėjimu šilumą išlaikyti kuo ilgiau. Taip pat ketaus keptuvėse labiau pasiskirsto karštis, tad maistas iškepa tolygiai visoje keptuvėje, o ne vien tik jos centre.
Labai svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kas įprasta gaminti namuose. Štai pavyzdžiui, jei dažnai gaminate rūgščius padažus, pvz., pomidorų padažą ar padažus su actu, vaisiais ar vynu, rekomenduojama rinktis keptuves su rūgštims atspariais paviršiais. Tokiomis savybėmis pasižymi nerūdijantis plienas, anodizuotas aliuminis ar emalis.
Keptuvės kokybę ir ilgaamžiškumą išduoda jos storis. Plona keptuvė tikrai nėra ilgaamžė. Plonų keptuvių dugnas, ilgesnį laiką veikiamas didelės temperatūros, gali išlinkti ir galiausiai maistas joje bus linkęs prikepti. Beje, išlinkusios keptuvės nebus tinkamos elektrinėms ir indukcinėms kaitlentėms. Tad verčiau iš karto ieškoti storesnės ir kokybiškesnės keptuvės.
Ir galiausiai, renkantis nepamirškite ir ergonomijos. rankena turi būti patogi rankai, o medžiaga neįkaistanti ir nesukelianti problemų nukepti keptuvę nuo kaitlentės. Keptuvės dangtis turėtų būti ne pernelyg sunkus, jog neapsunkintų keptuvės kilnojimo esant uždengtai dangčiu. O ir pačios keptuvės svoris turėtų būti priimtinas – nepamirškite, jog dažniausiai ją kilnojame prikrautą maisto.