Taigi keletas žodžių apie mūsų kasdieninę duoną. Tą, kurią valgome pusryčiams, priešpiečiams ir pan. Pavyzdžiu, imsime pusę didelės riekės duonos, sveriančios apie 20 g ir pateptos 5 g sviesto arba margarino. Tokia pusriekė prilygsta 90 kalorijų (20 g pyrago —105 kalorijos), 5 g sviesto, prisiminkime, duoda 40 kalorijų, o 2,5 g margarino — apie 20 kalorijų.
Jeigu riebalų užtepsime tik vos vos, su kiekviena pusrieke sutaupysime 20—30 kalorijų. Duonos riekutę, valgomą su kepenėlėmis, paštetu, liesu kumpiu, dešra ir t. t., galime tepti tik „simboliškai”, užpildydami vien „akutes”. Pagaliau galima apsieiti ir visai, be sviesto. Kad būtų lengviau praryti, uždėkite nekaloringų, bet vitaminingų, sveikų ir skanių priedų: agurko, pomidoro, salotų, kartenės ir t. t. Tarp kitko, kartenė turi labai, daug įvairių mineralinių medžiagų, apsaugo nuo slogos ir net ją gydo. Su duona labai skanu svogūnų laiškai, petražolės, krapai.
Žalios gūžinės salotos dažniausiai valgomos tik pietų metu. Tuo tarpu Prancūzijoje, Anglijoje, Amerikoje salotos dažniau vartojamos kaip priedas prie duonos priešpiečiams. Tarp dviejų plonai užteptų riekučių įdedamas, pavyzdžiui, gabaliukas lieso fermentinio sūrio ir du lapeliai žalių salotų arba kietai išvirtas, griežinėliais supjaustytas kiaušinis ir salotos. Priedus pasirinkite kaip galima liesesnius; nepakenks ir mėsa, nes baltymai, kaip žinote, labai pagyvina medžiagų apykaitą.
Šitaip vietoj 150—200 ir net daugiau kalorijų, kurias duoda riekelė duonos su sviestu, gausite 90—120 kalorijų. Žodžiu, kelios duonos riekelės per dieną padės sutaupyti kelis šimtus kalorijų ir, kas žino, galbūt nulems jūsų svorį.