Taigi keletas žodžių apie mūsų kasdieninę duoną. Tą, kurią valgome pusryčiams, priešpiečiams ir pan. Pavyzdžiu, imsime pusę didelės riekės duonos, sveriančios apie 20 g ir pateptos 5 g sviesto arba margarino. Tokia pusriekė prilygsta 90 kalorijų (20 g pyrago —105 kalorijos), 5 g sviesto, prisiminkime, duoda 40 kalorijų, o 2,5 g margarino — apie 20 kalorijų. Jeigu riebalų užtepsime tik vos vos, su kiekviena pusrieke sutaupysime 20—30 kalorijų. Duonos riekutę, valgomą su kepenėlėmis, paštetu, liesu kumpiu, dešra ir t. t., galime tepti tik „simboliškai”, užpildydami vien „akutes”. Pagaliau galima apsieiti ir visai, be sviesto. Kad būtų lengviau praryti, uždėkite nekaloringų, bet vitaminingų, sveikų ir skanių priedų: agurko, pomidoro, salotų, kartenės…
10 būdų sumažinti maisto kaloringumą
Neketini spraustis į griežtus dietos rėmus, bet mielai atsikratytum kelių nereikalingų kilogramų? Išduosime ne vieną paslaptį, kaip tai gali padaryti neatsisakydama galimybės mėgautis skaniu maistu. 1. Užsirašyk, ką suvalgai. Daugelis moterų įsitikinusios, kad valgo visai nedaug, o svoris kažkodėl nekrenta. Žmonės linkę nepastebėti, kiek iš tikrųjų per dieną suvalgo: pamiršta apie ledų porciją gatvėje, kąsnelius, suvalgytus, kai gamina maistą, riešutų saujelę, sukrimstą, kai žiūri televizorių. Vienintelis būdas sužinoti, kiek iš tikrųjų suvalgai, – kelias dienas sąžiningai užsirašinėti kiekvieną kąsnelį. Tokie užrašai labai padeda praregėti. Surašiusi viską, ką per dieną suvalgai, labai akivaizdžiai pamatai, kiek daug iš tikrųjų valgai. Beje, daug kam kyla noras iš esmės keisti savo mitybą. 2. Nevenk…