Grikių dieta,  Produktai

Ar grikiai kietina vidurius?

Jei kalba pasisuka apie grikių dietą ar apskritai apie grikius, dažnai kyla klausimas kokį efektą grikiai daro virškinimui ir viduriams. Tai aktualu besilaikantiems dietos ar norintiems sulieknėti. Vidurių užkietėjimas dažnai nemalonus šalutinis griežtų dietų poveikis, tad prieš neriant stačia galva į grikių dietą, reikia atsakyti į šį klausimą.

Taigi, ar grikiai kietina vidurius?

Trumpas atsakymas – NE, BET… O jei norite žinoti kodėl, čia atsakymas:

Grikiuose yra daug skaidulų, sudarytų iš celiuliozės ir lignino, kurie padeda pasisotinti ir gerina virškinimą bei storosios žarnos sveikatą, nes padeda reguliuoti tuštinimąsi. Grikių lukštuose yra atsparaus krakmolo, kuris yra atsparus virškinimui, pasiekęs storąją žarną fermentuojasi, o susidariusios bakterijos yra storosios žarnos ląstelių mitybos šaltinis.

Kaip ir kiti fermentuoti maisto produktai ir gėrimai, besifermentuojantys grikiai gali tiekti naudingų probiotikų, kurie yra vertingi jūsų žarnyno ir storosios žarnos sveikatai, ir padeda išlaikyti jūsų organizmo pH lygio pusiausvyrą.

Kadangi grikiai yra skaidulų šaltinis, o ir apskritai grikiai gerina žarnyno veiklą, reguliarus grikių valgymas pagerina vidurių būklę ir tikrai neleidžia jiems užkietėti.

O, bet, tačiau, kuomet laikomasi griežtos kefyro ir grikių dietos, negauna kitų būtinų maisto medžiagų, gaunama mažai skysčių, todėl tai gali sukelti vidurių užkietėjimą. Nepamirškite, jog norint palaikyti gerą žarnyno būklę reikia gerti ir reikiamą kiekį vandens.

Plačiau apie grikių maistingąsias medžiagas straipsnyje Grikiai – maistingumo faktai ir kodėl turėtumėte juos įtraukti į savo mitybą.