Dietos,  Dietos moterims,  Grikių dieta

Grikių dieta: kai reikia greito rezultato

Prisiekinėjote, kad iki Naujųjų metų vakarėlio numesite bent keletą kilogramų, bet suknelė vis dar braška per siūles? O gal geriausi draugai pakvietė į vestuves, tačiau švarkelio vis dar negalite užsisegti? Kai laiko mažai, o kilogramai netirpsta, tenka griebtis ekstremalių priemonių. Grikių dieta – viena efektyviausių greitų dietų.

Kodėl grikių dieta tokia populiari?

Net ir nesilaikančios dietos, žino apie grikių dietą. Tai ko gero pati paprasčiausia ir žinomiausia monodieta.

Monodieta – specialios dietos svorio metimui, kurios sudarytos iš vieno produkto (mono = vienas).

Kadangi nereikia skaičiuoti kalorijų, normuoti porcijų, susidarinėti specialaus meniu, monodietos, tokios kaip grikių dietos, visada po ranka kai prireikia atsikratyti kelių papildomų kilogramų. Monodietų, įskaitant ir grikių dietos, nerekomenduojama laikytis ilgiau nei 5-7 dienas.

Grikių dietos sudėtingumo lygiai

Grikių dieta turi du sudėtingumo lygius: sudėtingą ir labai sudėtingą. Pirmuoju atveju, ištisą savaitę neteks maitintis tik grikiais. Savo mitybą galėsite paįvairinti ir įvairiais vaisiais, riešutais, neriebiu jogurtu. Paprasčiau tariant, tarp pagrindinių valgių (grikių), galėsite užkandžiauti.

Tiesa, atminkite vieną pagrindinę taisyklę, kuri galioja net ir sveikoje mityboje – vaisiai valgomi pirmoje dienos pusėje, antroje dienos pusėje mėgaukitės žiupsneliu riešutų. Pavyzdžiui, pusryčiams suvalgykite dubenėlį grikių su liesu jogurtu, priešpiečiams – obuolį, kriaušę ar kitą vaisų, pietums – dubenėlį grikių, jei labai norisi pagardinkite juos sojos padažu, pavakariams – nedidelę saujelę riešutų, o vakarienei vėl grikiai su stikline kefyro.  Tuo atveju, jei po dienos nebenori žiūrėti į grikius, pakeiskite juos kepta žuvimi su salotomis. Grikių galima valgyti, kiek norisi.

Gerokai ekstremalesnis ir efektyvesnis pasirinkimas – savaitė tik grikių. Tai reiškia, kad kiekvieną mielą dieną turėsite valgyti tik grikius ir galėsite išgerti iki 1  l pasukų arba lieso kefyro. Ilgiau taip maitintis negalima, nes tai gali sukelti įvairius sveikatos sutrikimus, pakenkti medžiagų apykaitai ir žarnyno veiklai, nes grikiai kietina vidurius. Kita vertus, per savaitę gali atsikratyti iki 9 kg.

Kaip paruošti grikius?

Jei rytais turite laiko, galite juos virti: į verdantį vandenį įpilkite grikius ant pakuotės nurodytomis proporcijomis ir virkite apie 20 min. O štai, jei nuolatos skubate, iš vakaro grikius užpilkite vėsiu vandeniu ir palikite per naktį išbrinkti.  Dėmesio! Jokios druskos.

Grikių dietos privalumai:

  • Grikius valgyti sveika. Grikiai yra vienas vertingiausių produktų, kuris savo savybėmis lenkia net daržoves. Šiose kruopose yra visos žmogui reikalingos amino rūgštys, gausu vitaminų ir mineralų;
  • Greitas ir akivaizdus rezultatas.

Grikių dietos trūkumai:

  • Grikių dieta turi „jo – jo“ efektą. Dietos metu organizmas daugiausiai atsikrato vandens, o ne realių riebalų, todėl, grįžus prie normalios mitybos, numesti kilogramai ataugs ir tau labai pasiseks, jei jie neatsives kelių papildomų „draugų“. Tad po grikių dietos prie normalios mitybos grįžti reikia labai iš lėto;
  • Labai ilgai negalėsite pažvelgti į grikius. Grikiai buvo jūsų mėgstamiausios kruopos? Tik ne po šios dietos.

Grikių dieta tinka, kai reikia greitai padailinti kūno linijas, tačiau jokia paslaptis, kad vieno produkto dietos alina organizmą. Visgi, jei nusprendėte, kad žūt būt turite įtilpti į vakarinę suknelę, atminkite, kad grikių dietos negalima laikytis ilgiau nei savaitę.

Grikių dieta pagal Vaištarienę

Žinoma sveikuolė Ksavera Vaištarienė apie grikius ir 30 dienų grikių dietos iššūkius taip pat kalbėjo ne kartą. Prieš kelis metus senjorė pakvietė sudalyvauti mėnesį trunkančiame grikių iššūkyje ir 30 dienų kas antrą ar kas trečią dieną valgyti tik grikius. Greitai šis organizmo valymo būdas „prilipo“ ir pasklido bei gavo pavadinimą Grikių dieta pagal Vaištarienę.

Grikių iššūkio principas paprastas. Mėnesį laiko kas kelias dienas valgomi tik grikiai. Per dieną suvartojama stiklinė grikių užpilta dviem stiklinėmis karšto vandens (galima papildomai įmaišyti 1-2 šaukštus selenų). Grikiai brinkinami pusvalandį. Tuomet visas kiekis padalinamas į tris lygias dalis – pusryčius, pietus ir vakarienę. Kitaip nei įprastos grikių dietos metu, čia nereikia papildomų skysčių.

Anot Vaištarienės, skysčiai apsunkina inkstus ir dėl to organizmo valymasis nevyksta. Kitomis grikių iššūkio dienomis valgomas tik vegetariškas maistas. Atsisakoma mėsos, žuvies, pieno produktų bei kiaušinių. Iššūkis tęsiasi mėnesį, vėliau sugrįžtama prie norimos mitybos. Tačiau rekomenduojama visada prisiminti sveikos mitybos principus.