Produktai

Ar galimas apsinuodijimas cinamonu, kaip teigia TikTok‘erė?

Pastaruoju metu ore tikrai tvyro cinamono kvapas. Šis aromatingas prieskonis yra ne tik tradicinis rudens kvapas, gausiai naudojamas latte ir šventiniams kepiniams, bet ir, atrodo, patraukė TikTok vartotojų dėmesį. Viena teigia, kad cinamono vartojimas sukėlė „nepaaiškinamų sveikatos problemų“.

Nors gali atrodyti, kad viskas, kas yra jūsų prieskonių lentynoje, yra pakankamai saugu jūsų sveikatai – galų gale, prieskoniai juk ir yra skirti vartoti, visgi ekspertai turi ką pasakyti apie galimus pavojus, kylančius naudojant didesnius kiekius cinamono ar naudojant jį ne pagal paskirtį. Tad atsakome į kilusį klausimą, ar galimas apsinuodijimas cinamonu?

Ar įmanoma suvalgyti per daug cinamono?

Rugsėjo mėnesio įraše, kuris buvo peržiūrėtas daugiau nei 1,6 milijono kartų, TikTok vartotoja Briddy Garb atskleidė, kad 2015 m. ji, jos pačios žodžiais tariant, tapo „apsėsta cinamono“ ir į savo maisto racioną įtraukė, kaip ji apibūdina „beprotišką kiekį“ prieskonių. Ji valgė cinamoną su avižiniais dribsniais, makaronais, ryžiais ir net kiaušiniais. Jos tėvas, kuris yra gydytojas, atkreipė dėmesį, jog ji vartoja „nenormalų“ prieskonių kiekį, tačiau jai tai susirūpinimo nekėlė.

Po metų tokios mitybos Briddy Garb pradėjo turėti nepaaiškinamų sveikatos problemų, įskaitant galvos svaigimą, galvos skausmą ir hipoglikemiją (mažą cukraus kiekį kraujyje). Po to, kai ji „nebegalėjo mankštintis nesusižeidusi“, ji visiškai nustojo vartoti cinamoną. Ji taip pat atskleidė, kad jos tėvas pasidomėjo cinamonu ir sužinojo, kad cinamonas gali būti toksiškas. Netrukus išbraukus iš savo raciono šį prieskonį, Briddy sveikatos problemos išnyko. „Negaliu patikėti, kad apsinuodijau cinamonu, o dabar bijau jo“, – savo vaizdo įraše apibendrino Garb.

Jei ši žinia skamba pažįstamai, tai gali būti dėl vadinamojo „cinamono iššūkio“ – internetinės drąsos iššūkio, kuri išpopuliarėjo apie 2012 m., kai dalyviai filmavo save bandančius iš karto suvalgyti šaukštą prieskonių, tačiau dažnai užsikosėja bei užspringsta. Remiantis 2015 m. sausio mėn. žurnale „Journal of Injury and Violence Research“ paskelbtu tyrimu, plintanti iššūkio tendencija lėmė plaučių sužalojimus, o Amerikos apsinuodijimų kontrolės centrų asociacija (AAPCC) pranešė, kad itin pagausėjo paauglių (nuo  13 metų iki 19) skambučių į apsinuodijimų kontrolės centrus: nuo 51 skambučių 2011 metais iki 222 skambučių 2012 metais.

Ar cinamonas gali būti toksiškas?

Cinamonas buvo vartojamas tūkstančius metų ir buvo naudojamas medicinoje maždaug tiek pat. Nors yra keletas cinamono rūšių, Europoje, įskaitant Lietuvą, Šiaurės Amerikoje kaip prieskonis dažniausiai parduodamas cinamonas, gaunamas iš džiovintos, sumaltos Pietryčių Azijos medžio žievės, o jo oficialus pavadinimas yra Cassia (kasijos) cinamonas (Cinnamomum aromaticum), jos dar vadinamas netikru cinamonu. Tikras cinamonas yra laikomas pagamintu Šri Lankoje. Tarp šių cinamonų yra didelis skirtumas.

Kaip rašoma VMVT svetainėje, vartotojui nėra lengva atskirti kinišką netikrą Cassia cinamoną nuo Šri Lankos arba tikrojo cinamono, ypač jei jis yra maltas cinamonas. Nesunkiai šios populiariausios cinamono rūšys gali būti atskiriamos, jei cinamonas yra lazdelių pavidalu. Kinietiško (Cassia) cinamono lazdelių yra storas vientisos žievės sluoksnis, lazdelės nesluoksniuotos, silpno aromato. Ceilono cinamono lazdelėje žievė plona, šviesesnė, sudaryta iš kelių sluoksnių, labiau primena susuktą cigaretę. Produkto ženklinimo etiketėje kartais nenurodoma kilmės šalis, todėl tokie požymiai padės atskirti populiarias cinamono rūšis.

Kinietiškame arba netikrame cinamone (Cassia) kaupiasi dideli kiekiai natūralios augalinės kvapiosios medžiagos – kumarino (1-benzopyren-2-one; 3,4-epoxide ir kt.), todėl šio cinamono dideliais kiekiais ilgai vartoti maistui nepatartina, nes kumarinas pasižymi hepatotoksišku, kancerogeniniu veikimu. Ceilono (Šri Lankos arba tikrajame) cinamone kumarino kiekiai randami menki. Kumarinas net ir nedideliais kiekiais gali pažeisti jautrių asmenų kepenis (trumpalaikis toksinis veikimas). Cinamone nėra nustatytos ribinės vertės kumarinui.

EB reglamentu Nr. 1334/2008 oficialiai reglamentuojamas kumarino maksimalus kiekis tradiciniuose ir sezoniniuose kepiniuose ne daugiau kaip 50 mg/kg, pusryčių javainiuose – ne daugiau kaip 20 mg/kg, smulkiuose kepiniuose – 15 mg/kg, desertuose – 5 mg/kg. Todėl jautrūs kumarinui asmenys, vaikai, sergantys virškinamojo trakto susirgimais, turėtų saikingai vartoti cinamoną. Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) nurodo, kad 60 kg sveriančiam žmogui kasdien suvartojamas kumarino kiekis < 0,1 mg/kg kūno yra toleruojamas, nekelia pavojaus sveikatai (TDI-0-0,1 mg/kg).

Paprastam žmogui būtų šiek tiek sunku viršyti saugų cinamono kiekį. Kadangi kasijos cinamono riba yra apie 0,1 miligramo vienam kilogramui kūno svorio, tai reiškia, kad 60 kg sveriančiam žmogui reikia suvalgyti maždaug arbatinį šaukštelį per dieną. Viskas, kas daugiau nei tai, gali sukelti toksinį poveikį kepenims, jei jis vartojamas reguliariai.

Be to, įkvėptas (tai netyčia nutiko cinamono iššūkio dalyviams), prieskonis gali itin dirginti plaučius ir sukelti uždegimines reakcijas bei potencialiai bronchų spazmą ar dusulį. Žinoma,  jei turite alergiją cinamonui, turėtumėte to apskritai vengti.