Ką žinai apie Lietuviškus desertus? Lietuviški desertai – tai gardūs ir dažnai akį traukiantys rankų darbo saldainiai, kuriuos galima įsigyti turguose, paragauti šeimos susibūrimų metu ar pasimėgauti kaip lietuviško švenčių stalo dalimi. Tai tradicinio lietuviško maisto elementas. Lietuviškoje virtuvėje naudojami sezoniniai ir vietiniai ingredientai, daug jų rasite toliau pateiktuose pyraguose ir sausainiuose. Šiuose patiekaluose dažniausiai naudojamos aguonos, medus ir minkštas vietinis sūris.
Atraskime mėgstamiausius Lietuvos desertus. Šakotis – tradicinis pyragas, kurio kilmė siekia Lenkijos Lietuvos Respublikos XVI a. Tai aukštas, medžio formos pyragas su skirtingais sluoksniais ir „šakomis“, išeinančiomis iš konstrukcijos. Jis gaminamas iš sviesto, kiaušinių, miltų, cukraus ir grietinėlės. Iškepęs kaip tradicinis pyragas, šakotis sukasi ant besisukančio išsiliejimo virš ugnies ar orkaitės, o tai suteikia jam ypatingą formą. Tai vienas svarbiausių desertų per lietuviškas šventes, ypač per vestuves ir Kalėdas. Šakotis, žinomas kaip medžio pyragas, yra aštrus pyragas, kuris kepamas vartant tešlą ant iešmo. Pyrago kepimas ant iešmo suteikia jam spygliuočius – lašinant tešlą, atsiranda spygliai, suteikiantys jam pavadinimą. Šakotis gaminamas ilgai, bet pats procesas yra labi įdomus reginys. Šakočio ingredientai paprasti: kiaušiniai, grietinėlė, cukrus, miltai. Tačiau priklausomai nuo pyrago dydžio, jam gali prireikti dešimčių kiaušinių. Mažas, įprasto dydžio šakotis reikalauja iki dviejų dešimčių kiaušinių. Įsivaizduojate, kokio pasiruošimo reikėjo ankstyvosiomis dienomis, kai žmonės neturėjo prieigos prie prekybos centrų ir turėjo priklausyti nuo vištų, kurios privalo jiems dėti kiaušinius! Kai šakotis pašalinamas nuo iešmo, jis sudaro vertikalią koloną ir turi tuščiavidurį vidurį. Jis patiekiamas šventėms ir vestuvėms, kaip tradicinis šventinis tortas. Nors paprastai patiekiamas paprastas, viduryje esančią įdubą galima užpildyti vaisiais arba plakta grietinėle. Taip pat galima rasti šakotį su šokoladu. Šakočio kaina gali skirtis priklausomai nuo dydžio ir ingredientų.