Mokamas turinys,  Patarimai

Moliūgų aliejus maisto gaminime

Tamsi spalva, intensyvus aromatas ir daug privalumų – taip trumpai galima apibūdinti vis dar retai naudojamą moliūgų aliejų.  Jis yra ne tik itin skanus patiekalų priedas ir įkvepiantis ingredientas, bet ir maistinių verčių bei sveikųjų riebalų lobynas. Kodėl verta plačiau susipažinti su šiuo produktu?

Moliūgų aliejus – savybės

Moliūgų sėklos yra vertingas vitaminų ir mineralų šaltinis. Jos turi įtakos odos ir nagų būklei, yra neįkainojamos gydant širdies ir kraujagyslių ligas bei didinant organizmo atsparumą. Presuotų sėklų aliejus taip pat turi visas šias savybes, todėl yra vertinamas visame pasaulyje ir laikomas vienu sveikiausių riebalų. Jis yra tamsiai žalias, labai aromatingas ir gana intensyvaus skonio, todėl yra kūrybingų virtuvės šefų eksperimentų laukas.

Norint gauti moliūgų aliejų, sėklos skrudinamos ir šaltai spaudžiamos mechaniškai, praleidžiant rafinavimo procesą. Toks produktas išlaiko daugiausiai maistinės vertės, skonio ir aromato. Moliūgų sėklų aliejus yra šiek tiek drumstas, o buteliuko apačioje susidariusios nuosėdos yra normalios ir rodo produkto kokybę. Moliūgų aliejaus kaina ir rūšys: jorus.lt

Kaip naudoti moliūgų sėklų aliejų?

Moliūgų aliejus geriausiai tinka šaltiems patiekalams, užkandžiams ir salotoms. Šiuo ingredientu garsėjančioje Austrijos Štirijoje populiarios salotos iš pupelių, šiek tiek rūgštokų marinuotų svogūnų ir moliūgų sėklų aliejaus. Jis taip pat puikiai dera su bulvių salotomis, žaliomis salotomis ir pomidorais kaip padažo ingredientas. Kreminė moliūgų sriuba apšlakstyta žaliu aliejumi, keptas moliūgas su špinatais, Briuselio kopūstų lapeliai, fetos sūris ir moliūgų sėklų aliejus, moliūgų gnočiai apšlakstyti aliejumi vietoj deginto sviesto – tai tik keletas idėjų, kaip panaudoti šį išskirtinį produktą.

Įdomu tai, kad moliūgų aliejus gali būti naudojamas ir gaminant desertus. Paprasti vaniliniai ledai, apipilti moliūgų aliejumi, įgauna nepaprastą skonį ir subtilumą. Eksperimentų nebijantys konditeriai su moliūgų sėklų aliejumi gali pagardinti ir įvairius rudeniškus obuolių kepinius.