Viduržemio jūros dieta yra susijusi su sveikos mitybos principais, ir ji pabrėžia maisto produktus, kurie laikomi naudingais ir sveikais. Tačiau ji taip pat rekomenduoja vengti ar riboti tam tikrų maisto produktų, kurie gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.
Pateikiame pagrindinių maisto produktų sąrašą, kurių reikia vengti laikantis Viduržemio jūros dietos:
Perdirbtas cukrus
Draudžiamas cukrus ir saldumynai, tokie kaip pyragaičiai, sausainiai, ledai, šokoladas ir kt. Šie produktai yra kaloringi ir skatina nutukimą, diabetą ir kitas sveikatos problemas. Dietoje vertinamas natūralus cukrus iš vaisių, tačiau jis rekomenduojamas riboti perdirbto cukraus, ypač gazuotų gėrimų ir saldainių, suvartojimą.
Grūdų produktai
Balta duona, balti ryžiai, balti makaronai ir kiti rafinuoti grūdų produktai. Šie produktai yra mažos maistinės vertės ir didina cukraus kiekį kraujyje.
Perdirbtas maistas
Viduržemio jūros dieta pabrėžia natūralius, šviežius produktus, todėl rekomenduojama vengti perdirbto maisto, kaip pavyzdžiui, greitojo maisto, traškučių ir paruoštų pusgaminio maisto produktų.
Raudona mėsa
Draudžiama raudona mėsa ir perdirbti mėsos produktai, tokie kaip dešrelės, saliamis, kumpis ir kt. Šie produktai yra aukšto riebalų ir cholesterolio kiekio, kuris kenkia širdžiai ir kraujagyslėms. Viduržemio jūros dieta nerekomenduoja per daug raudonos mėsos suvartojimo. Vietoje jos galite mėgautis baltąja mėsa, pavyzdžiui, vištiena ar kalakutiena, ir daugiau žuvies.
Pridėtiniai riebalai
Draudžiami sviestas, margarinas, majonezas ir kiti riebalų turintys padažai. Šie produktai yra sočiųjų riebalų ir transriebalų šaltiniai, kurie didina blogojo cholesterolio lygį. Reikia saikingai vartoti riebius maisto produktus, tokius kaip sviestas ir trans-riebalų turintys produktai. Alyvuogių aliejus yra rekomenduojamas riebalų šaltinis Viduržemio jūros dietos metu.
Per didelis alkoholio vartojimas
Draudžiamas alkoholis, išskyrus nedidelį kiekį raudonojo vyno. Alkoholis yra toksiškas organizmui ir gali sukelti kepenų pažeidimą, smegenų sutrikimus ir priklausomybę. Viduržemio jūros dieta leidžia saikingą raudono vyno suvartojimą, tačiau per didelis alkoholio vartojimas gali būti žalingas sveikatai.
Sūraus maisto per didelis vartojimas
Sūrus maistas gali padidinti širdies ligų ir hipertenzijos riziką, todėl Viduržemio jūros dieta pabrėžia saikingą druska pagardintų patiekalų vartojimą.
Per daug kepto maisto
Viduržemio jūros dieta rekomenduoja kepti maistą alyvuogių aliejuje ar kitu sveikame riebaluose, bet per didelis kepto maisto suvartojimas gali padidinti riebalų kiekį dietoje.
Saldumynai ir užkandžiai su aukštu cukraus kiekiu
Saldumynus su dideliu cukraus kiekiu, kaip pyragai, sausainiai ir ledai, reikėtų vengti arba vartoti labai saikingai.
Svarbu pažymėti, kad Viduržemio jūros dieta nereiškia visiško atsisakymo tam tikrų maisto produktų, o daugiausia skatina subalansuotą mitybą ir sveikų mitybos įpročių formavimą. Taigi, jūs galite retkarčiais leisti sau mėgautis neleistinais nesveikais maisto produktais, bet jų suvartojimas turėtų būti saikingas.