Sveika mityba

Maisto produktai, kuriuos reikėtų vartoti sergant cukriniu diabetu

Lietuvoje cukrinis diabetas yra diagnozuotas daugiau nei 120 tūkst. žmonių, tačiau manoma, kad bent dar tiek pat žmonių nė nenutuokia sergantys šia liga. Tai yra rimta lėtinė ir progresuojanti liga, kurią būtina gydyti. Kadangi cukrinis diabetas yra dažna liga, naudinga žinoti, kokio vartojamo maisto pagalba būtų galima stabilizuoti cukraus lygį kraujyje. Be to, labai svarbu vartoti maistą, kuris padėtų apsisaugoti ir nuo cukrinio diabeto komplikacijų, tokių kaip širdies ligos.

Riebi žuvis

Riebi žuvis yra vienas iš pačių sveikiausių produktų, kurį galime ir turime vartoti. Lašiša, sardinės, silkė, ančiuviai ir skumbrė yra labai puikūs omega-3 riebalų rūgščių DHA ir EPA šaltiniai, padedantys pagerinti širdies sveikatą.

Tiek sveikiems, tiek ir cukriniu diabetu sergantiems žmonėms yra labai svarbu gauti pakankamai šių riebalų. DHA ir EPA apsaugo kraujagysles jungiančias ląsteles, sumažina uždegimo žymenis ir gerina arterijų funkcionavimą pavalgius. Ne vienas tyrimas parodė, kad riebią žuvį reguliariai valgantys žmonės rečiau susiduria su širdies nepakankamumu ir pasižymi mažesne širdies smūgio rizika. Žuvis yra ir puikus aukštos kokybės baltymų šaltinis, kuris padidina sotumo jausmą ir pagerina medžiagų apykaitą.

Žalios lapinės daržovės

Žalios lapinės daržovės yra labai maistingos ir turinčios mažai kalorijų. Jose taip pat yra ir mažai angliavandenių, kurie padidina cukraus lygį kraujyje. Špinatai, kale ir kitos žalios lapinės daržovės yra labai puikūs vitaminų (pvz., vitamino C) ir mineralų šaltiniai.

Vieno atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad padidinus suvartojamo vitamino C kiekį buvo sumažinti uždegimo žymenys ir sumažintas cukraus lygis kraujyje žmonėms, kurie sirgo II tipo diabetu arba turėjo aukštą kraujospūdį. Be to, žalios lapinės daržovės yra puikūs antioksidantų liuteino ir zeaksantino (karotenoidų) šaltiniai. Šie antioksidantai apsaugo akis nuo geltonosios dėmės degeneracijos ir kataraktos – ligų, kurios yra dažnos cukrinio diabeto komplikacijos.

Chia sėklos

Chia sėklos yra tobulas pasirinkimas cukriniu diabetu sergantiems žmonėms. Chia sėklose yra labai daug skaidulų ir kartu labai mažai angliavandenių. Šiose sėklose esančios skaidulos padeda sumažinti cukraus lygį kraujyje.

Chia sėklos taip pat gali padėti išsaugoti ir optimalų kūno svorį, kadangi skaidulos mažina alkį ir padeda pasijusti sotesniems. Be to, skaidulos gali sumažinti kalorijų, kurias organizmas įsisavina tuo pačiu metu jums valgant kitus maisto produktus, kiekį. Nereikia pamiršti, kad chia sėklos gali sumažinti ir kraujospūdį bei uždegiminius žymenis.

Kiaušiniai

Kiaušiniai yra nuostabus maisto produktas, kuris gali ilgam padidinti sotumo jausmą. Reguliarus kiaušinių vartojimas taip pat gali sumažinti ir širdies ligų riziką. Kiaušiniai mažina uždegimus, padidina jautrumą insulinui, didina „gerojo“ cholesterolio ir mažina „blogojo“ cholesterolio lygį.

Atliktas tyrimas parodė, kad II tipo diabetu sirgusių žmonių, kurie kasdien suvartodavo po du kiaušinius, cholesterolio ir cukraus lygis kraujyje sumažėjo. Taip pat kiaušiniai yra ir vienas iš geriausių liuteino ir zeaksantino šaltinių. Svarbu nepamiršti kiaušinį suvartoti visą, kadangi pagrindiniai kiaušinio privalumai slypi būtent jo trynyje, o ne baltyme.

Cinamonas

Cinamonas yra ypatingu skoniu pasižymintis prieskonis, kuris taip pat yra ir stiprus antioksidantas. Ne vienas tyrimas parodė, kad cinamonas gali sumažinti cukraus lygį kraujyje ir padidinti jautrumą insulinui. Be to, tyrimai rodo, kad cinamonas taip pat gali sumažinti cholesterolio ir trigliceridų kiekį.

Tačiau reikėtų riboti kininio cinamono arba kasijos suvartojimą (jis dažniausiai yra aptinkamas maisto prekių parduotuvėse) – iki vieno arbatinio šaukštelio per dieną. Jame yra kumarino, kuris siejamas su sveikatos problemomis, jei yra suvartojamas didesnis jo kiekis.

Brokoliai

Brokoliai yra viena iš pačių maistingiausių daržovių, kurią tiesiog būtina įtraukti į savo mitybos racioną. Pusėje puodelio virtų brokolių yra tik 27 kalorijos ir 3 g angliavandenių, kartu su labai svarbiu vitaminu C ir magniu.

Atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad cukriniu diabetu sergantiems žmonėms brokoliai gali padėti sumažinti insulino lygį ir apsaugoti ląsteles nuo žalingų laisvųjų radikalų, kurie išskiriami medžiagų apykaitos metu. Brokoliai taip pat yra dar vienas puikus liuteino ir zeaksantino šaltinis.

Žinoma, jei sergama cukriniu diabetu, į savo mitybos racioną verta įtraukti ir ciberžolę, graikinį jogurtą, riešutus, pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų, linų sėmenis, obuolių sidro actą, braškes, česnaką, moliūgą ir kitus sveikus maisto produktus.