Patarimai

Aukštos kokybės ruginės duonos gamybos paslaptys

Dažnai kyla klausimas tai kokia duona sveikesnė, ruginė ar kvietinė? Ruginė duona yra sveikesnė, nes joje daugiau vitaminų, mineralų, amino rūgščių ir mažiau kalorijų. Tai puikus priedas prie pusryčių ir pietų, gali būti sumuštinių pagrindas ir dedamas kaip skrebučiai į salotas. Ruginę duoną galite pasigaminti namuose, nereikalaujant duonos kepimo aparato. Beveik visi receptai tinkami kepimui namų sąlygomis, paprastoje orkaitėje. Naudingos produkto savybės paaiškinamos jo sudėtimi ir miltų kokybe: Daugumoje receptų nėra mielių, kurios padidina gatavo produkto maistinę vertę; Didelis skaidulų kiekis teigiamai veikia skrandžio ir virškinimo organų darbą; 100 g ruginės duonos yra tik apie 170 kcal (palyginimui: kvietinėje duonoje nuo 250 kcal); Rugių grūdai yra atsparesni perdirbimo procesui, todėl miltuose išsaugo daug vitaminų ir nepakeičiamų aminorūgščių. Sumažėjęs hemoglobino kiekis; Virškinimo trakto ligos; Cukrinis diabetas.

Nėštumo metu rekomenduojama ruginė duona. Joje galime rasti nemažai magnio ir geležies, taip yra skatinama kraujotaka ir palengvinamas nėštumo laikotarpis. Ruginės duonos vartojimas sumažina riziką susirgti vėžiu ir mažina diabeto susirgimo riziką, taip pat ruginė duona labai populiari tarp Skandinavijos šalių. Ten tai neatsiejama nacionalinės virtuvės dalis, ruošiama su įvairiomis žolelėmis, riešutais, daržovėmis, sėlenomis, sėklomis, sūriu ir net žuvimi. Tačiau pagrindinės produkto sudedamosios dalys nesikeičia: Ruginiai miltai; Vanduo; Raugas arba mielės; Druska. Tai didžioji šios duonos gamybos paslaptis, tik keli ingredientai. Ruginei duonai pagaminti reikia šiek tiek patirties. Ruginiai miltai yra sunkiau apdirbami gaminant tešlą, skiriasi mažiau glitimo susidarymu ir didesniu klampumu. Pradžiamoksliams  patartina pradėti nuo paprasčiausių receptų. Jie susideda iš dviejų rūšių miltų mišinio, kuris leidžia gauti skanų produktą net ir turint šiek tiek kulinarinės patirties. Tokius mišinius galima įsigyti ir internetu. Taip pat reikia laikytis kepimo laiko instrukcijos, taip pat kokioje temperatūroje reikia kepti duoną.