Taškų dieta

Taškų dietaVakarų šalyse labai populiarūs „Svorio stebėtojų“ (“Weight watchers„) klubai. Sumokėję nemažą mokestį žmonės vaikšto į susirinkimus, klauso paskaitų, dalijasi patirtimi ir naujais receptais. „Svorio stebėtojų“ tikslas – padėti pasirinkti sveiką maistą, skatinti užsiimti: fizine veikla ir taip saugiai bei protingai atsikratyti nereikalingo svorio.

Dietos esmė
Ši mitybos programa paremta kalorijų gavimo ir sunaudojimo principu.Tai visiškai paprasta: produktų energinė vertė skaičiuojama ne kalorijomis, bet taškais ir stengiamasi jų sudeginti tiek, kad kristų svoris.Taškų dieta nedraudžia jokių produktų – svarbu, kad nebūtų viršytas 20 taškų dienos limitas.

Štai keletas pavyzdžių:

  • 1 puodelis brokolių – 0 taškų; 
  • 1 puodelis spagečių su 1/2 puodelio padažo – 6 taškai;
  • 1 nedidelis (apie 150 g) mėsos ar žuvies gabalėlis – 8 taškai;
  •  nedidelis (apie 100 g) gabaliukas keptos viščiuko krūtinėlės – 3 taškai; 
  •  ketvirtadalis puodelio paprasto grietininio salotų padažo – 8 taškai;
  • riekelė duonos – 2 taškai;
  • apie 30 g šokolado – 4 taškai;
  • 1 indelis vanilinių ledų – 4 taškai;
  • 100 g varškės – 2 taškai;
  • kiaušinis – 1,5 taško.

Tačiau riebus maistas, pvz., sviestas, turi labai daug taškų (5 g – 1 tašką), o daržovės beveik neturi, todėl nenorintieji vaikščioti tuščiu skrandžiu gali rinktis pastarąsias.
 „Valgykime mėgstamą maistą ir numeskime svorio“ — tokia „Svorio stebėtojų“ filosofija. Joks maistas nėra draudžiamas, tiesiog negalima viršyti tam tikro taškų kiekio per dieną. Taškai skiriami atsižvelgiant į maisto produktų kaloringumą, bendrą riebalų bei maistinių skaidulų kiekį. Kiek galima surinkti taškų, priklauso nuo kūno svorio. Pavyzdžiui, apie 80 kg sverianti moteris gali surinkti ne daugiau kaip 22-27 taškus.

Dietos pranašumai
Kai kuriems žmonėms taškus skaičiuoti leng­viau nei kalorijas. Iš tiesų didelių gudrybių taškų dietoje nėra: 1 taškas atitinka maždaug 100 kcal. Taškų dieta labai riboja riebalus. Be jų paruoštos daržovės, kurių leidžiama valgyti iki soties, visai nekalo­ringos, tad nesunku atsikratyti antsvorio.

Valgiaraščio pavyzdys
Pusryčiai. Stiklinė vaisių sulčių, 50 g javainių, pusė stiklinės lieso pieno (3,5 taško).
Priešpiečiai. 2 nedidelės bandelės, skardinė konservuoto tuno (150 g), šaukštas salotų padažo, pomidoras ir agur­kas, 6 slyvos (5,5 taško).
Pietūs. 100 g keptos žuvies, 4 šaukštai biriai virtų ryžių, skardinė konservuotų abrikosų (200 g), 2 šaukštai 12 proc. riebu­mo grietinės (9 taškai).
Vakarienė. Stiklinė lieso pieno (1 taškas).

Dar galima suvalgyti ketvirtį plytelės šokolado (1 taškas).

Parašykite komentarą